Suurten tunteiden Finlandia-viikonloppu

Suomen suurin kansainvälinen suurkilpailu, Finlandia-Ajo, on kevään kohokohta Vermo Areenalla. Tänäkin vuonna Finlandia-viikonloppuna nähtiin upeita hevosia, vaikuttavia suorituksia ja suuria tunteita.

Perinteisesti Finlandia-Ajo houkuttelee kiinnostavia kansainvälisiä vieraita suomalaiselle kaviouralle. Tänä vuonna kutsuja pääkilpailuun jaettiin Suomen lisäksi Ruotsiin ja Italiaan.

Viikonlopun aikana radalla nähtiin muun muassa NBA-tähti Nicola Jokicin hevonen Catullo Jet, kultaleijona Tero Lehterän silmäterä Imperator sekä koko Euroopan paras 4-vuotias lämminverinen, italialaisvieras Expo Wise As.

Lauantaina suurkilpailujuhlat alkoivat Arvid Åvallin TammaDerbyssä, jossa ikäluokkansa parhaat 5-vuotiaat lämminveritammat ottivat mittaa toisistaan. 24 000 euron arvoiseen voittoon kiri Ava Di Alessia.

Voitto oli valmentaja ja osaomistaja Hannu-Pekka Korvelle pieni yllätys.

“Tämä oli kauden pääkisa, niin tehtiin kaikki mikä osattiin. Nyt on päässyt treenaamaan himassa. Tämä oli hankala kevät varmaan kaikille treenata hevosia, ja minä en ainakaan pärjää, jos ei niitä pääse ajamaan”, Korpi kertoi.

A-kategorian ponien MiniFinlandia oli tänäkin vuonna Euforian ja Ilona Rekilän näytös. Kaksikko voitti kilpailun jo neljättä kertaa peräkkäin. 12-vuotiaalle Euforialle kyseessä oli uran 91. kilpailu ja 28. voitto.

Voidaanko sanoa, että kyseessä on Suomen paras poni?

“Kyllä se on minulle ainakin paras. Se on saanut näyttää, kuinka hyvä se on ja minusta tuntuu, että se vain paranee koko ajan”, Ilona kehui voittajahaastattelussa.

MiniFinlandian voiton myötä valjakko sai kutsun Mini Elitloppetiin, joka ravataan Tukholman Solvallassa toukokuun viimeisenä viikonloppuna.

Käsillä oli ehkä koko viikonlopun tunteikkain hetki, kun Tero Lehterän omistama ja kasvattama Imperator kaartoi voittajakehään. Voittajaseremonioissa näkyi ja kuului, että hevonen on omistajalleen erityisen tärkeä.

“Siinä on paljon samaa kuin minussa. Toivottavasti se vain käyttää lahjansa paremmin”, Lehterä hymyili haastattelussa.

Kaksi vuotta sitten Imperator taisteli hengestään. Murtunut kavioluu onnistuttiin korjaamaan leikkauksessa ja elämäniloinen ori toipui.

“Kävin sen kanssa vakavan keskustelun ja lupasin hevoselle, että jos sinä yrität, niin minä en ainakaan anna ensimmäisenä periksi. Kaveri on yrittänyt ja tässä ollaan.”

Ravien lisäksi Tero Lehterä on erityisen tuttu näky jääkiekkokaukalossa. Nykyisin SaiPa:n päävalmentajana toimivan hyökkääjän meriitteihin kuuluu muun muassa MM-kulta vuodelta 1995.

Bolt Kronos oli yksi viikonlopun suurimmista yllättäjistä – myös omistajien määrässä mitattuna!

På väg till Harper Hanovers -lähdön voiton myötä 125 osaomistajasta koostuva Team Vermo pääsee seuraamaan silmäteräänsä Solvallaan Elitloppet-viikonloppuna. Kimppaomistaminen on helppo tapa päästä kiinni hevosen omistamiseen ja yllättäviin elämyksiin!

“Bolt Kronos on ihan äärimmäisen kiva, ihan täydellinen kimppahevonen. Se rakastaa ihmisiä ja on maailman viisain ori. Tuntuu ihan älyttömän hyvältä päästä Harper Hanoveriin. Kaikki osaomistajat mukaan Solvallaan”, iloitsi valmentaja Nina Petterson-Perklén.

Viime vuoden tapaan Finlandia-Ajo päättyi Stoletheshow’n ruotsalais-norjalaisiin voitonjuhliin. 110 000 euron lisäksi voittaja ansaitsi halutun kutsun Elitloppetiin. 9-vuotiaan oriin valmentaja on Norjan ykköstreenari Frode Hamre ja sitä ohjasti nuori ruotsalaistähti Magnus A Djuse.

“Stoletheshow on ollut koko elämänsä tosi hyvä. Sillä ei ole ollut yhtään huonoa kautta, ja se tekee loistosuorituksia yhä yhdeksänvuotiaana”, Djuse kehui voittajahaastattelussa.

Viimevuotisesta voitosta huolimatta valjakkoa pidettiin kilpailun altavastaajana. Siitä huolimatta taakse jäivät ennakkosuosikki Hail Mary, NBA-tähti Nikola Jokicin hevonen Catullo Jet ja kaikki muut kilpakumppanit.

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen