Tiedä nämä ja tiedät tarpeeksi

Ravien seuraaminen ei ole rakettitiedettä, mutta elämyksestä saa enemmän irti, kun lajiin on tutustunut hieman ennakkoon.

Ravipäivänä ajetaan yleensä 9–13 lähtöä ja kilpailut kestävät noin 3–5 tuntia. Raveissa kilpailevat lämminverihevoset, kylmäverihevoset ja ponit.

Ravilähdöissä jaetaan rahapalkintoja sijoituksen perusteella. Palkinnot vaihtelevat 100 ja noin 100 000 euron välillä.

Raveissa juostavat matkat ovat yleensä 1609, 2100, 2600 tai 3100 metriä. Hevoset juoksevat radalla vastapäivään.

Lähtö tapahtuu joko lähtöauton siivekkeiden takaa (auto- eli ryhmälähtö) tai tasoitusajona (volttilähtö), jossa hevoset pyörivät lähtöpaikalla ympyrää ja lähtevät liikkeelle lähtökomennoilla yksi, kaksi, aja!

Hevoset verryttelevät radalla lähtöjen välillä. Jotta yleisö erottaisi radalla juoksevat hevoset toisistaan, kiinnitetään hevosten valjaisiin numerokyltit eli voilokit. Voilokin väri kertoo, mihin lähtöön valjakko osallistuu.

Hevoset ja ohjastaminen

Ravi-sanalla viitataan hevosen askellajiin, jossa ristikkäiset jalat liikkuvat pareittain samaan tahtiin. Raviurheilussa käytettävät hevosrodut on jalostettu ravureiksi ja ravi on niille luonnollinen tapa edetä.

Raveissa samoissa lähdöissä kilpailevat kaiken ikäiset harrastajat ja ammattilaiset. Päästäkseen ohjastamaan raveissa, tulee ohjastajan suorittaa ajolupakurssi, joka koostuu teoria- ja käytännön harjoituksista.

Raveissa ajetaan myös monté- eli raviratsastuslähtöjä, joissa ohjastaja on kärryjen sijaan hevosen selässä. Montélähtöjä järjestetään sekä hevosille että poneille.

Hevoset juoksevat päivän aikana yleensä yhden lähdön. Kaikissa raveissa on paikalla eläinlääkäri, joka tarkkailee hevosten hyvinvointia koko kilpailupäivän ajan.

Ajovitsan käytöstä määrätään ravikilpailusäännöissä. Sitä saa käyttää vain kevyeen merkinantoon muutamia kertoja kilpailun aikana. Hevosten käsittelyä valvoo tuomaristo ja eläinlääkäri.

Liput ja käsiohjelma

Lippuja raveihin voi ostaa sekä netissä että paikan päältä. Tavallisesti liput raveihin maksavat 5–15 euroa. Vermon keskiviikkoraveihin on aina ilmainen sisäänpääsy.

Hevoset ilmoitetaan kilpailuun noin viikkoa ennen tapahtumaa. Lähtölistat, eli tieto siitä, mitkä hevoset kilpailevat missäkin lähdössä, löytyvät Mobiiliheppa-verkkopalvelusta sekä käsiohjelmasta.

mobiiliheppa

Ravit Suomessa

Suomalaiset ovat intohimoista ravikansaa. Raveja ajetaan ympäri vuoden 363 päivänä 21 raviradalla ympäri Suomen. Viikon pääravipäiviä ovat keskiviikko ja lauantai. Kesällä kilpailtava Kuninkuusravit on suurtapahtumista rakastetuin.

Suomalaisen hevosurheilun erityispiirre ja ylpeydenaihe on kansallishevosrotumme suomenhevonen, joka on täysin suomalainen alkuperäisrotu. Suurin osa nykyajan suomenhevosista on ravihevosia.