Suur-Hollola on suomalaisen ravihevoskasvatuksen juhlaa

Viikonloppuna Lahden Jokimaalla nähdään kymmenittäin Suomessa syntyneitä ravihevosia. Suur-Hollola-ajot ovat arvostettuja suurkilpailuja, jotka on suunnattu aikuisille Suomessa syntyneille hevosille. 

Lahdessa kokoontuukin hevosten lisäksi suuri joukko kotimaisia hevoskasvattajia. 90 000 euron ykköspalkinnollaan lämminveristen Suur-Hollola-ajo on Suomen suuripalkintoisin kasvattajakilpailu. 

Kilpailut etenevät siten, että lauantaina ajetaan neljä lämminverihevosten Suur-Hollola-ajon välierää, joista kustakin kolme parasta jatkaa sunnuntaina kilpailtavaan finaaliin. Suomenhevosten Suur-Hollola-ajo ajetaan sunnuntaina suoraan finaalina.  

Viime vuonna voittajina seppelöitiin Run For Royalty ja Evartti. Molemmat saapuvat puolustamaan voittojaan Jokimaalle. Mukana ovat myös muun muassa hallitseva ravikuningas Parvelan Retu sekä viime syksyn Derby-voittaja Crepe Match.

Suur-Hollola-tapahtumainfo

Suomenhevosten Suur-Hollola-ajon ensikertalainen Vieskoff on Filatoffin perheen silmäterä

Vieskoffin on kasvattanut Elina Filatoff, sitä valmentaa Jyrki Filatoff ja ohjastaa heidän poikansa Patri Filatoff. 7-vuotias ori kilpailee myös perjantaina kylmäveristen montén SE-kokeessa, jossa ratsaille hyppää Patrin puoliso Miisa Pulkkanen

“Vieskoff on menestynyt montéssa hyvin ja se on piristänyt hevosta entisestään. Perjantaina on tarkoitus viimeistellä paikat auki ennen sunnuntaita”, Patri kertoo.

Suur-Hollola on yksi suomenhevosten perinteisimmistä ja arvostetuimmista suurkilpailuista. Kilpailun voittajalle on tarjolla 30 000 euroa. Mukana ovat maan parhaat suomenhevoset, mukaan lukien ravikuninkaat Evartti ja Parvelan Retu.

“On hienoa päästä ajamaan kilpaa tällaiseen lähtöön ja saada kilpailla oman perheen kasvatilla, etenkin kun kyse on näin hienosta hevosesta. Lähtö on tosi kova ja meille on pääasia, että täyttäisimme paikkamme kilpailussa”, ohjastaja pohtii.

Vain hetkeä ennen suomenhevosten Suur-Hollolaa Patri ohjastaa itse kasvattamaansa Mo Salah’ia lämminveristen Nelivuotispokaalissa. Oriin ennätystulos 12,0 syntyi Solvallassa Elitloppet-lauantain nelivuotislähdössä. 

“Vaikka pärjääminen tuntuu aina mukavalta, niin kyllä se tuntuu tuplaten mukavalta, kun kaikki on alusta asti itse mietitty ja tehty”, Patri summaa kasvatustyötä. 

“Ajateltiin, että ensimmäistä kertaa otettaisiin kaikki kengät pois ja laitetaan jenkkikärryt perään. Voisin kuvitella, että se voisi tällä balanssilla vielä vähän petrata.”

Filatoffien perheelle syntyy tänä kesänä kaksi lämminverivarsaa. Gisela Luxille syntyi huhtikuussa tammavarsa Maharajahista, ja Patrin ja Lasse Lintilän omistama Mooncake Wine varsoi kesäkuun alussa orivarsan Galgary Gamesista. Kyseessä on Patrin kolmas omakasvatti. Ensi kesänä Paraisilla palataan kuitenkin perinteisiin. 

“Tänä vuonna astutettiin kaksi suomenhevosta ja molemmat ovat ainakin toistaiseksi kantavia. Eli ensi kesänä pitäisi syntyä kaksi suomenhevosvarsaa eikä lämminverisiä ollenkaan. Tässä on tällainen tasainen balanssi, vähän molempia”, Patri nauraa.

Suur-Hollola-viikonlopun aikataulu

Kolmipäiväinen tapahtuma alkaa perjantain Lahti Ascot -raveilla, joissa nautitaan raviurheilun lisäksi hyvästä seurasta, ruuasta ja hienoista päähineistä. Perjantaina ravit alkavat klo 18:00. Lauantaina ja sunnuntaina kilpailut aloitetaan klo 13:00.

Suur-Hollola-tapahtumainfo

Suur-Hollola-perjantai 

15:00 Ovet aukeavat
16:00 Lahti Ascot -tapahtuma alkaa
17:40 Ponilähtö
18:00 Ravit käynnistyvät
19:00 Julkkisten hyväntekeväisyyslähtö 
21.00 Livemusiikkia 
22:00 Tapahtuma päättyy

Perjantain ravien lähtölistat

Suur-Hollola-lauantai 

12:00 Ovet aukeavat
12:30 Ponilähtö
13:00 Ravit käynnistyvät
13:51 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 1. välierä
14:16 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 2. välierä
15:00 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 3. välierä
15:24 Lämminveristen Suur-Hollola-ajon 4. välierä
18:00 Viralliset Suur-Hollola-jatkot alkavat radalla
19:00 Masked Jokimaa –laulukilpailushow
23:00 Tapahtuma päättyy

Lauantain ravien lähtölistat

Suur-Hollola-sunnuntai

12:00 Ovet aukeavat
12:30 Ponien Suur-Hollola-ajo
13:00 Ravit käynnistyvät
16:55 Suomenhevosten Suur-Hollola-ajo
17:25 Lämminveristen Suur-Hollola-ajo
17:45 Ravit päättyvät 

Sunnuntain ravien lähtölistat