Sara Hautamäki on vuoden 2023 Montekypärät-sarjan voittaja

Vaasalainen Sara Hautamäki oli varmistanut Montekypärät-sarjan voittonsa jo ennen viimeistä osalähtöä. Voittomarginaali toiseksi sijoittuneeseen Marie-Helen Janssoniin oli lopulta 40 pistettä, kun Hautamäki voitti myös viimeisen osalähdön. Sarjassa kilpailtiin seitsemän osalähtöä, joista Hautamäki voitti kuusi.

Sarjan ensimmäisen osalähdön Hautamäki voitti yhdessä Prince Paleman kanssa. Toisessa osalähdössä sijoitus oli neljäs. Kolmanteen osalähtöön Hautamäki sai ohjastettavaksi Mira Tuomimaan valmentaman Langen’s Motörheadin, jonka kanssa yhteistyö lähti toimimaan heti loistavasti, sillä osalähdön tulos oli voitto. Sen jälkeen Hautamäki ja Langen’s Motörhead voittivat yhdessä kaikki jäljellä olevat Montekypärien osalähdöt. Yhteensä voittoja on siis tullut hevosen kanssa jo viisi.

”Sillä on kaikki edellytykset olla hyvä montehevonen, sillä on hyvät raamit ja sillä on mahtava tyyli mennä. Se selkeästi tykkää tästä montesta, se oikein syttyy, kun sille laittaa satulan selkään”, Hautamäki kehui hevosta.

Montekypärät on aloitteleville monteohjastajille suunnattu kilpailusarja. Hautamäki lukeutui jo sarjan alussa kokeneimpien osallistujien joukkoon, sillä hän ohjastaa paljon myös kärrylähtöjä. Tämän vuoden 59 ajetusta startista hieman yli puolet on ollut kärrylähtöjä.

”Olen saanut ajaa mahtavien ihmisten hevosia ja olen kiitollinen, että he ovat ilmoittaneet minulle ja olen päässyt kehittymään itsekin. Tykkään molemmista (monte- ja kärrylähdöistä), ja haluaisin identifioitua molempien lajien osaajana”, Hautamäki kertoi.

Hautamäki on tavoitteellinen ohjastaja, jonka ohjastusmäärät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Tänä vuonna hän ohjastaa uransa parasta kautta voittojen määrässä ja rahassa mitattuna. Kausi 2023 on tähän mennessä tuottanut 10 ykkössijaa.

”Olisi mahtavaa, jos saisi ajaa paljon kilpaa ja isoja lähtöjä. Saisi valmentajien luottamusta ja pääsisi näyttämään taitonsa”, Hautamäki sanoi.

Hautamäen ohjastustehtävät Turussa jatkuvat heti lauantaina, kun hän ohjastaa kylmäveristen mestaruudessa Boheemia. Saman hevosen kanssa Hautamäki oli aiemmin elokuussa neljäs montén Suomen mestaruudessa.

Hautamäki on tuttu myös aiemmilta vuosilta Suomen Hippoksen ohjastajasarjoista. Hän oli mukana kaksi vuotta nuorten ohjastajien Juniorikypärät-sarjassa. Hautamäki sijoittui vuonna 2020 sarjassa kolmanneksi ja vuonna 2021 Hautamäki voitti Juniorikypärät.

Montekypärät-sarjan yhteistyökumppanina on tänä vuonna ollut Hevari. Montekypärien voittaja palkitaan Ravigaalassa lauantaina 20. tammikuuta Tampereen Scandic Rosendahlissa.

Tulokset, Montekypärät 2023

1. Sara Hautamäki 105 pistettä
2. Marie-Helen Jansson 65
3. Eevamaija Ramirez 61
4. Reetta Hirvonen 49
5. Elina Leinonen 48
6. Jonna Kurhela 48
7. Ida Sopala 47
8. Joanna Karling 44
9. Kaisla Kurkela 42
10. Tilda Bergström 23