Santtu Raitala on ohjastanut jo yli 10 000 ravikilpailua ilman ajotaparikkeitä

Suomalaisen raviurheilun ohjastajaliigaa jo kuudetta vuotta johtava Santtu Raitala on ohjastanut yli 10 000 kilpailua putkeen ilman ajotaparikkeitä. 10 000. rikkeetön kilpailu Vermossa 6. maaliskuuta päättyi voittoon lämminveritamma Roselandin kanssa.

“Se tuo perspektiiviä, että 10 000 lähtöä on suurin piirtein 20 000 kilometriä. Villi ajatus, kuinka monta kertaa on ajanut esimerkiksi Suomen päästä päähän. Ja ylipäätään hevosella kilpaa”, Raitala miettii.

Vasta 32-vuotiaan Santtu Raitalan poikkeuksellinen ura käsittää lähes 2 500 voittoa ja 13 miljoonaa euroa ajettua palkintorahaa. Viime vuosina Raitalan voittoprosentti on ollut yli 20. Vaikka kilometrejä ja voittoja kertyy, tarkoittaa hevosten kanssa työskentely jatkuvaa oppimista.

“Jokainen päivä, kilometri ja hevonen opettaa lisää. Hevosten kanssa toimiessa ei tule ikinä valmiiksi. Jokainen hevonen on yksilö ja jokaisella niistä on omia ajatuksia ja ominaisuuksia, niin henkisesti kuin fyysisesti, joita pitää oppia tulkitsemaan ja ottamaan huomioon. Joka päivä on mahdollisuus oppia uutta ja saada uusia ajatuksia, tai saada vahvistusta tai tyrmäys vanhoille ajatuksille.”

Parhaita raviohjastajia yhdistää kilpailuhenkisyys, mutta ennen kaikkea kiinnostus hevoseen. Hevonen on merkittävin syy siihen, että Santtu Raitalasta tuli ammatiltaan ohjastaja.

“Hevonen on valtavan hieno ja rehellinen eläin. Hevonen kohtaa ihmisen ihmisenä, ilman ennakkokäsityksiä tai -asenteita. Se on eläinten kanssa kaikkein hienointa. Niiden katse riisuu tittelit ja muut, ja ne kohtelevat ihmistä niin kuin ihminen kohtelee niitä”, Raitala muotoilee.

Ajotaparikkeellä tarkoitetaan hevosen käsittelyä sääntöjen vastaisesti kilpailun aikana. Ravikilpailusäännöt määrittelevät tarkasti, miten hevosta saa käsitellä ja kannustaa kilpailutilanteessa.

Kolminkertainen ravikuningas Evartti on yksi Santtu Raitalan uran merkittävimmistä hevosista

Menestys ravikilpailuissa perustuu taustajoukkojen hyvään yhteistyöhön – hevosen yksilölliseen valmennukseen, hyvään hoitoon ja huolenpitoon kotitallissa sekä ohjastajan kykyyn lukea hevosta kilpailupäivänä ja kilpailutilanteessa. Apuakin tarvitaan, mutta sitä saa myös kilpakumppaneilta.

“Raviurheilu on monella tapaa hieno yhteisö. Samalle ravipaikalle mahtuu paljon erilaisia ihmisiä ja kaikkia koskettaa sama intohimo hevosta kohtaan. Jos toinen on hevosensa kanssa apua vailla, kilpailevatkin valmentajat haluavat auttaa toisiaan. Hevosen hyvinvointi on kaikille tärkeä asia, ja se, että kilpaillaan keskenään, jää hyvinvointiasioissa taka-alalle. Mennään hevonen edellä”, Raitala avaa raviurheilijan arkea. 

Millaista on ammattiohjastajan arki? YLE haastatteli Santtu Raitalaa siitä, millaista on kiertää hevosten perässä ympäri Suomea lähes 300 päivää vuodessa. Voit lukea haastattelun klikkaamalla tästä.

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen