Ruotsalaishurmuri juhli myös Kymi Grand Prix’ssä

Kymi Grand Prix on yksi suomalaisen suurkilpailukesän kohokohdista. Kilpailu on perinteisesti houkutellut Suomeen kiinnostavia hevosia ympäri Euroopan. Niin tänäkin vuonna!

Aurinkoisessa Kouvolassa kohtasivat suomalaiset, ruotsalaiset, ranskalaiset, hollantilaiset ja italialaiset huippuhevoset. Pääkilpailun 100 000 euron ykköspalkinnon vei ruotsalainen Borups Victory, jota kuvassa esittelee sen hoitaja Moa Bylund.

”Borre merkitsee minulle uskomattoman paljon. Hän on uskomattoman kiltti ja charmikas poika, joka tekee aina parhaansa. Hänestä on vaikea olla tykkäämättä”, Moa kertoi aiemmin keväällä.

Kymi GP:n erikoisuus on lentokuljetus, jolla kansainväliset vieraat saapuvat Suomeen.

Hevoset lentomatkustivat hoitajiensa kanssa Belgian Liegestä Uttiin eläinten kuljetukseen muokatulla lentokoneella. Hevoset saavat syödä ja juoda matkan aikana, ja hoitajien apuna on hevosten lentokuljetukseen erikoistunut ammattilainen.

Kuvassa kilpailun ennakkosuosikki Go On Boy on juuri laskeutunut lentokoneesta.

Amazon toi kouvolalaiselle Fiia Espolle ensimmäisen suurkilpailuvoiton ohjastajana B-kategorian ponien Poni Kymissä.

“Ihan sanoinkuvailemattomat tunteet. Poni on ollut hyvä koko tämän kauden, mutta en olisi uskonut, että me voitetaan tänään. Se on älyttömän hyvä kilpaponi, ei toista tällaista ole”, Fiia kertoi voittajahaastattelussa.

35 kertaa urallaan voittanut Amazon on Espon perheen silmäterä. Sen omistaja ja valmentaja on Fiian isosisko Moona Espo, joka on myös ohjastanut ponia aiemmin.

“Se ottaa joka startin tosissaan ja luonnettakin löytyy. Se on kuitenkin tosi kiltti ja positiivinen. Se rakastaa juoksemista ja yrittää aina parhaansa”, Fiia kuvaili ponia.

Diamant de Larre on voittanut Kymi GP –lauantain monté- eli raviratsastuslähdön kolmena vuonna peräkkäin. Tänä vuonna yli puoli miljoonaa euroa tienannutta hollantilaisruunaa ohjasti suomalainen Maija Fors, jolle tehtävä oli unelmien täyttymys.

“Nyt on sellainen olo, että olen valmis, nyt voin kuolla onnellisena. Eilisestä saakka, kun se puhelu tuli, että muuan Diamant de Larre on vailla kuskia, on tuntunut, että elänkö jossain unessa”, liikuttunut Maija kertoi kilpailun jälkeen.

“Sillä on huippuhevosen elkeet kaikin tavoin. Varikolla se kävelee pitkin ohjin ja tuntee oman arvonsa. Sitten kun radalla kääntää menosuuntaan, huomaa miksi voittosumma ja ennätykset ovat sellaiset kuin ovat.”

Huippuohjastaja Santtu Raitalan omistama, valmentama ja ohjastama 6-vuotias Jockas Rita on voittanut jokaisen uransa viidestätoista kilpailusta. Jockas on Juvan vanha ruotsinkielinen nimi, tamman syntymäpaikan mukaan.

Ohjastajana Santtu on tunnettu taktisesta tarkkuudestaan, ja samanlaisella tarkkuudella hän myös valmentaa Ritaa. Kilpailupaikalla kaksikko ei koskaan pidä kiirettä.

“Koitetaan tehdä kaikki niin hyvin kuin osataan. On helpompi olla itsensä kanssa, kun tekee kaiken niin hyvin kuin omasta mielestä on mahdollista tehdä”, Santtu kertoi.

Yleisö odottaa erityislaatuiselta hevoselta suuria myös tulevaisuudessa. Ehkä se nähdään jonakin päivänä jopa kuningatarkilpailussa?

Santtu suhtautuu suojattinsa menestykseen ja tulevaisuuteen tapansa mukaan rauhallisesti.

“Rita on meille hevosena valmis joka tapauksessa. Se, mitä sen suoritukset radalla ovat, on toinen asia, mutta se on meille hirveän mieleinen hevonen ja täytyy olla tyytyväinen siihen, että saadaan työskennellä näin hienon hepan kanssa.”

Kymi Grand Prix’n voitto matkasi tänä vuonna Borups Victoryn ja Daniel Wäjerstenin mukana Ruotsiin. Voittoaika oli yksi kilpailun historian nopeimmista, 11.0/2100m.

”Alku ei ollut kovin vauhdikas tällaisille hevosille, joten se asetti hyvät lähtökohdat kisaan. Kun pääsimme johtoon, minulla oli hyvä tunne, mutta tottakai Go On Boy ulkopuolellamme jännitti. Se on yksi parhaita hevosia, joita olen nähnyt. Borups Victorylla oli kuitenkin paljon voimaa jäljellä loppusuoralla, Daniel kertoi voittajahaastattelussa.

Vuonna 2018 valmennustoimintansa aloittanut Daniel on tehnyt hurjan nousun pohjoismaiden kiinnostavimpien valmentajien joukkoon. Tänä vuonna hänen valmennettavansa ovat voittaneet jo 67 kertaa ansaiten palkintorahoja yli 11 miljoonaa Ruotsin kruunua.

Vauhtia on pitänyt yllä Borups Victory, joka on kevään aikana osoittanut olevansa yksi Euroopan parhaista hevosista. Tällä kaudella se on ehtinyt muun muassa voittaa Seinäjoki Racen ja sijoittua toiselle sijalle Elitloppet-finaalissa.

”Hevonen ei ole yhtään monimutkainen, se on helppo käsitellä ja ajaa. Se näyttääkin tähdeltä”, Wäjersten kehui kilttiä ja kaunista hevostaan.

Hevosen omistaa Stall Droad AB, jonka osakkaisiin kuuluu muun muassa ruotsalainen jääkiekkosuuruus Mats Sundin. Omistajia Kouvolassa edustanut jalkapalloilija Carl Thulin kehui kilpailun järjestelyjä.

”Ensiksikin kiitos hienosti järjestetystä tapahtumasta! Borups Victory on ollut aina hyvä hevonen, mutta kun se meni Danielille, hän todella uskoi hevoseen. Tämä vuosi on ollut parempi kuin osasimme unelmoidakaan”, Thulin kertoi.

Seuraavaksi tumma hurmuri saatetaan nähdä Suomessa St Michelissä 13.-14. heinäkuuta!

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen