Global Withdrawl, tutummin Svante, osallistuu lauantaina kansainväliseen Kymi Grand Prix –ravikilpailuun Kouvolassa. 100 000 euron ykköspalkintoa tavoittelee yhdeksän huippuhevosta Suomesta, Ruotsista ja Ranskasta. Global Withdrawl kilpailee kotiradallaan, sillä valmentaja Matias Salon talli sijaitsee Iitissä noin 20 kilometrin päässä Kouvolasta.
Kuten lähes kaikilla ravihevosilla, myös Svanten arki koostuu rutiineista. Liikunnan ja levon sopiva suhde voi vaihdella hevosyksilöiden välillä paljonkin, mutta tutut ihmiset ja tavat ovat tärkeitä jokaiselle. Global Withdrawlin oma luottoihminen on hoitaja Aada Salo.
“Svante elää aika vapaan hevosen elämää. Se saa ulkoilla paljon, sitä hoidetaan päivittäin ja treenataan yleensä pari kertaa viikossa. Työpäivinä tehdään tosissaan ja vapaapäivinä otetaan rennosti. Lopulta aika leppoisaa elämää”, Aada kuvailee suojattinsa arkea.
Salon tallin erikoisuus on, että hevoset pääsevät kulkemaan karsinoistaan suoraan tarhaan. Ne voivat siis valita haluavatko viettää vapaa-aikaansa sisällä vai ulkona. Runsas ulkoilu ja rauhallinen liikunta omaan tahtiin tekevät hyvää sekä mielelle että keholle. Kilpailujen välillä Svanten palautumisesta huolehditaan lisäksi laserilla ja hieronnalla.
Tällä viikolla kaikki tähtää parhaaseen mahdolliseen kilpailusuoritukseen
Aadalle ja Svantelle kilpailuihin valmistautuminen on tuttua ja sopivat rutiinit ovat löytyneet kokemuksen myötä. Viime kaudella 13 kilpailusta kahdeksan päättyi voittoon ja palkintorahoja kertyi yli 112 000 euroa.
“Maanantaina ajettiin normaali reipas treeni. Tiistai oli vapaapäivä, keskiviikkona hierottiin ja tänään torstaina ajettiin tosi reippaat viimeistelyt. Huomenna vielä vähän hölkötellään, että hevonen pysyy vetreänä. Lauantaina sitten on kisat”, Aada kertoo.
Tiedon ja taidon lisäksi kilpailuvalmisteluihin liittyy usein hieman taikauskoakin. Moni hevosenhoitaja ei esimerkiksi vaihda voittostartissa käytettyjä varusteita tai leikkaa hevosen karvoja siistimmiksi enää kilpailupäivänä, sillä se saattaa tietää huonoa onnea.
“Joidenkin mielestä voittokakku pitää syödä aina ennen seuraavaa starttia tai muuten tulee huonoa tuuria, mutta ei me kyllä Svanten kanssa olla ehditty tekemään niin paljon kakkuja”, Aada nauraa eikä tunnusta olevansa taikauskoinen.
Kilpailua edeltävä yö vietetään karanteenissa
Vaikka kotitallilta on alle puolen tunnin matka Kouvolan raviradalle, lähdetään Svanten kanssa reissuun jo perjantaina. Kansainvälisissä suurkilpailuissa on tapana, että osallistujat saapuvat kilpailupaikalle hyvissä ajoin ja viettävät kilpailua edeltävän vuorokauden valvotuissa olosuhteissa niin sanotussa karanteenitallissa.
“Paikalla pitää olla 24 tuntia ennen kisaa ja kaikkea seurataan mitä teet hevosen kanssa. Hevoset yöpyvät vierastallissa ja niillä on valvonta läpi yön. Ei siinä sen kummempaa. Täytyy vain huolehtia, että hevonen juo ja syö hyvin, se on tärkeintä”, Aada selittää käytäntöä.
Svante on kokenut matkustaja ja aikaisempien reissujen perusteella kaiken odotetaan sujuvan hyvin. Viimeksi toukokuussa se osallistui Finlandia-Ajoon, jonka osallistujat karanteenimajoitettiin tulevan viikonlopun tapaan. Sijoitus kovatasoisessa kilpailussa oli lopulta kolmas. Kouvolassa vastassa on taas Euroopan parhaita hevosia
“Pari vastustajaa on tosi kovia, mutta yritetään pysyä perässä. Kymi GP:n jälkeenkin on paljon hyviä lähtöjä. Jos ei voiteta sitä, niin voitetaan sitten joku muu”, Aada myhäilee.
Oli selvää, että hevosista tulee ennen pitkää ammatti
“Ei sitä oikein muuta osaisi tehdä. Talli on aina ollut tässä pihassa, ja sitä on oikeastaan kasvanut tähän mukaan. Jossain vaiheessa yritin kyllä uskotella, että hevoset on vain harrastus. Kävin hetken lukiota, mutta opiskelin sitten oppisopimuksella hevosenhoitajaksi”, 20-vuotias Aada kertoo ammatinvalinnastaan.
Talli ja harjoitusrata valmistuivat Iitin Kausalaan vuonna 2007. Vuosien varrella toiminta on laajentunut ja tällä hetkellä Matiaksen valmennuslistalla on 17 hevosta. Lisäksi tallissa asuu kaksi ponia, joita nuorempi tytär Aino Salo valmentaa.
Myös Aada on saanut ensimmäiset oppinsa poneilta. Ohjastajana hän kilpaili ponien kanssa 202 kertaa ja sijoittui peräti 90 kertaa kolmen parhaan joukkoon. Omat valmennettavatkin ehtivät kilpailla yli sata kertaa. Ponien valmentaminen on sittemmin vaihtunut hevosenhoitajan työhön, mutta kilvanajo kiinnostaa edelleen. Aada on tällä kaudella mukana Salamakypärät-kilpailusarjassa, joka on suunnattu ammattivalmentajalla työskenteleville kokelasohjastajille. Startteja hevosten kärryillä on kertynyt 47.
“Välillä on hauska ajaa kilpaa. Ja on se hyödyllistäkin. Hevosia ymmärtää paremmin, kun ajaa kilpaa itsekin. Eiköhän tulevaisuus ole kuitenkin ennemmin hoitajana tai valmentajana.”
Aadan lisäksi tallilla Salon tallilla työskentelee toinen täysipäiväinen työntekijä. Matias itse ajaa hevosia ja kengittää. Aino suoritti tänä keväänä raviajoluvan ja myös hänellä on pari omaa nimikkohevosta. Oma valmennustoiminta saattaa kiinnostaa Aadaa tulevaisuudessa, mutta juuri nyt työnjako on mieluisa ja työskentely mukavaa.
“Tässä vaiheessa tuntuu ihan hyvältä, kun päävastuu on jollain toisella. Vaikka tässäkin on paljon vastuuta, on se kuitenkin ihan eri homma, jos on itse valmentaja.”
Klassikkokysymys hevosenhoitajalle – mikä hevonen on jäänyt erityisesti mieleesi ja miksi?
“Com Milton on sellainen ykköshevonen. Se oli ensimmäinen ihan virallinen passihevonen ja sen kanssa on kierretty paljon raveja ja voitettukin. Milton on sellainen symppis kaveri. Se on ollut meillä jo pitkään, ja siitä on tullut koko tallin maskotti. Sillä on kivat omistajat ja iskäkin on kimpassa mukana.”
Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen