Kimppahevonen tarjoaa omistajilleen elämyksiä – Bolt Kronos matkustaa suurkilpailuihin Ruotsiin

Team Vermon silmäterä Bolt Kronos matkustaa tulevana viikonloppuna Tukholman Solvallaan kilpailemaan Elitloppet-raveissa, yhdessä Euroopan suurimmista ravitapahtumista.

Ori lunasti Finlandia-viikonloppuna paikan Elitloppet-lauantaina ravattavaan Harper Hanoveriin, joka on yksi Ruotsin perinteisimmistä suurkilpailuista. Bolt Kronoksen suoritusta jännittävät 125 osaomistajaa.

Kilpailumatka Ruotsiin tehdään laivalla

Matka alkaa Uudeltamaalta Siuntiosta. Naantalissa hevosauto lastataan laivaan ja hevoset taustajoukkoineen matkustavat meriteitse länsinaapuriin.

Bolt on kokenut matkustaja ja valmentaja Nina Pettersson-Perklénin hevoset käyvät säännöllisesti kilpailemassa Ruotsissa. Matkasuunnitelma on tehty hevosille mahdollisimman mukavaksi. Tällä kertaa matkaan lähtee kaksi hevosta, valmentaja ja hevosenhoitaja.

“Lähdemme torstaiaamuna Naantalista laivalla Kapellskäriin, se on lyhyin matka hevosille. Rahtilaivassa on hyvä ilma, ja siellä hevoset saavat jopa ulkoilmaa varjon alla. Valitsen aina aamulaivan, koska se on hevosille luonnollisin aika olla liikkeellä.”

“Torstai-iltana ollaan perillä tutulla tallilla. Olimme siellä viime talvena. Hevoset saavat kuulemma samat karsinat ja tarhatkin käyttöönsä”, Nina kertoo.

Omistajien on helppo seurata valkoiseen huppuun puettua hevosta

Kilpailumatkoilla on erityisen tärkeää huolehtia, että hevoset juovat hyvin. Ennen matkaa ja matkan aikana hevosia juotetaan tavallista enemmän. Juomaan lisätään elektrolyyttejä ja tarvittaessa vettä voidaan maustaa herkuilla.

“Lähtöpäivän aamuna hevoset saavat helposti sulavaa mash-puuroa, ja niillä on koko matkan ajan vapaasti heinää ja vettä saatavilla. Olen kokenut, että näin hevoset pysyvät rauhallisena ja niillä on tekemistä. Ajoneuvossa saa mieluummin olla vähän viileää kuin lämmintä.”

Bolt Kronos voitti Kouvolan Kuninkuusraveissa

Ennen lauantain kilpailua Bolt urheilee maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina. Kilpailukunto on rakennettu jo aiemmin valmennuskaudella, ja kilpailujen välillä liikunnan tarkoitus on pitää hevoset vetreinä ja iloisina.

“Maanantaina ajettiin hölkkää, keskiviikkona muutamia reippaampia vetoja ja perjantaina taas hölkkää. Muuten hevonen ulkoilee aamusta iltaan. Bolthan on tosi touhukas kaveri, se pitää itsensä liikkeellä. Omistajat ovat tuoneet sille kaikenlaisia leluja, mutta se tuppaa rikkomaan ne kaikki”, valmentaja hymyilee.

Bolt Kronoksen hoitaja Milla Virtanen matkustaa suojattinsa mukana Tukholmaan. Suurkilpailuun osallistuminen on jännittävä elämys myös hevosenhoitajalle.

“Tosi jännää! Minulla oli Piccadilly viime vuonna Sweden Cupissa, mutta näin isossa lähdössä en vielä ole ollut mukana. Luottavaisin mielin lähdetään. Bolt on tosi hyvä matkustaja ja pitää kilpailun tohinasta, joten siltä kantilta meillä ei ole stressattavaa”, Milla kertoo.

Hyvässä porukassa ilo on moninkertainen

Bolt Kronoksella saattaa olla viikonlopun suurin kannattajajoukko!

Team Vermo koostuu tällä hetkellä 125 osaomistajasta. Kimppa hankki hevosen kolme vuotta sitten. Sen jälkeen ori on ehtinyt voittaa kahdeksan kertaa, vienyt omistajansa Suomen suurimpiin ravitapahtumiin ja tienannut yli 60 000 euroa.

“Olen ollut mukana alusta asti. Päädyin mukaan, kun Raviliiga päättyi vuoden 2020 loppuun ja etsin sen jälkeen uutta hevoskimppaa, johon liittyä matalalla kynnyksellä. Team Vermo vastasi näihin tarpeisiin”, osaomistaja Noora kertoo.

Nyt omistajat pääsevät jännittämään Bolt Kronoksen suoritusta Elitloppet-raveihin. Harper Hanovers lopp on lauantain kahdestoista lähtö ja starttaa noin 19:10 Suomen aikaa. Voittajalle on tarjolla miljoona kruunua eli noin 86 000 euroa.

“Kilpailu on todella kova, joten rahasijakin tuntuisi jo melkein voitolta. Ensisijaisesti nautitaan mukana olosta ja tästä upeasta mahdollisuudesta. Itse seuraan kotona, mutta toivottavasti mahdollisimman moni omistaja pääsee paikan päälle ja kannustaa isoon ääneen Boltia.”

Suuri omistajajoukko oli kannustamassa Boltia Finlandia-viikonloppuna Vermo Areenalla

Kimppaomistaminen on helppo ja edullinen tapa päästä mukaan hevos- ja ravimaailmaan. Hevosen voi omistaa kaveriporukalla tai jopa tuhannen muun omistajan kanssa.

“Ravihevosen omistamisessa parasta on upeiden hevosten seuraaminen ja elämykset. Ei pelkästään voitot, vaan hevosen uran seuraaminen yleensäkin. Lisäksi kimppaomistamisessa mahtavaa on yhteisöllisyys ja mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin”, Noora kehuu.

Osa kimppaomistajista vierailee säännöllisesti hevosensa luona, toiset jännittävät vain kilpailuja. Kustannukset jaetaan omistusosuuksien suhteessa.

“Hevosen omistaminen tuo lajin seuraamiseen uutta näkökulmaa sekä mahdollisuuden päästä kokemaan monenlaisia tunteita ja elämyksiä. Usean omistajan hevoskimpat mahdollistavat sen, että mukaan pääsee kohtuullisella summalla ja useamman omistajan kesken kulutkaan eivät ole liian isot.”

Omien hevosten kilpailuja seuratessa heräsi kiinnostus kiivetä itsekin kärryille, ja reitti johti Vermon Ravikoululle. Parhaillaan Noora on ajolupakurssilla, jonka suoritettuaan hän saa itsekin ohjastaa hevosta ravikilpailuissa.

“Kiinnostuin mahdollisuudesta oppia itsekin ajamaan sekä opetella ravihevosten hoitoa, ja ravikoulu tarjosi hyvän mahdollisuuden oppia näitä asioita matalalla kynnyksellä. Laji todellakin on vienyt mennessään. Olen käynyt ravikoululla aktiivisesti parin vuoden ajan ja nyt suoritan C-ajolupakurssia. Tulevaisuudessa haaveena on hevosen omistaminen ja valmentaminen.”

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen