Kansainvälinen ravikevät on vauhdissa – Seinäjoki Racesta Finlandia-Ajoon

Suomen kansainvälinen suurkilpailukausi käynnistyi talvisessa säässä Seinäjoella 20. huhtikuuta. Ravilauantaissa kilpailtiin 4-vuotiaiden lämminveristen Kasvattajakruunun alkuerät, kauden toiset divisioonafinaalit sekä kansainvälinen kutsukilpailu Seinäjoki Race.

Seuraavaksi kansainvälisiä tähtiä nähdään Suomessa Vermo Areenalla Finlandia-viikonloppuna 4.-5. toukokuuta. Sunnuntai huipentuu Finlandia-Ajoon, jonka voittajalle on tarjolla 110 000 euroa sekä kutsu pohjois-Euroopan suurimpaan ravikilpailuun Elitloppetiin.

A-kategorian ponien Pony Seinäjoki Race houkuttelee lakeuksille ulkomaalaisvieraitakin. Viime vuonna voitto matkasi Pollypuffin mukana Ruotsiin, mutta tällä kertaa Seinäjoen ravilauantai alkoi sinivalkoisin voitonjuhlin. Euforia ja Ilona Rekilä olivat kilpailussa ylivoimaisia.

Seuraavaksi Ilona ja Euforia tähtäävät sunnuntaina 5. toukokuuta Vermossa kilpailtavaan MiniFinlandia-ajoon, jonka voittajalle on tarjolla kutsu ponien merkittävimpään suurkilpailuun, Mini Elitloppetiin.

”Ei ole toista näin hienoa ponia. Se näyttää nyt niin hyvältä, että kyllä se on sellainen haave, että sinne lähdettäisiin. Täytyy ajaa Finlandia kahden viikon päästä ja katsoa saadaanko kutsu”, Ilona kertoi voittajahaastattelussa.

Kilpaileminen Tukholman Solvallassa Elitloppet-viikonloppuna on monen raviurheilijan suuri haave. Vuonna 2022 Ilonaa ja Euforiaa juhlittiin Mini Elitloppetin voittajina ja viime vuonna kaksikko jäi täpärästi toisiksi.

Katja Melkko on yksi Suomen ja Ruotsin menestyneimmistä naisvalmentajista. Nykyään Tukholman lähettyvillä valmennustalliaan pitävä Katja saapui Seinäjoelle kolmen hevosen kanssa. Lauantain pääkilpailussa Seinäjoki Racessa kilpailleen Staro Mack Crowen kanssa Suomeen matkustivat Relevant Stride ja It’s Peppertime.

KJ Sport Horses AB:n eli Katja Melkon itse omistama Relevant Stride ihastutti 4-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunun alkuerässä. Hevosen on kasvattanut Oy Ställverksprodukter Ab, jonka taustalta löytyy lukuisia viime vuosien menestyshevosia kasvattanut Pitkäsen perhe.

It’s Peppertime sijoittui pitkällä 3 100 metrin matkalla kilpaillussa Etain Royal Stayerissä toiseksi ja Staro Mack Crowe vei Seinäjoki Racen kolmannen sijan. Koko kolmikkoa ohjasti Pohjoismaiden voitokkain raviohjastaja, suomalainen Jorma Kontio.

14 kertaa voittanut ja yli 180 000 euroa tienannut Kurri Jari Boko piti It’s Peppertimen takanaan Etain Royal Stayerissa. Hevosta valmentaa ja ohjasti maaninkalainen Iikka Nurmonen.

”Hyvältä se näyttää, vaikka hyvähän se aina on ollut. Kyllä sen pitäisi pärjäillä vähän isommissakin kisoissa. Kokeillaan lähtö kerrallaan”, Kurri Jari Bokon osaomistaja ja entinen valmentaja Veijo Heiskanen myhäili voittajahaastattelussa.

Voitto toi halutun kutsun kansainväliseen Finlandia-Ajoon, jonka myötä ori nähdään kilpailemassa seuraavaksi Vermossa sunnuntaina 5. toukokuuta.

Kylmäveristen korkeimman kilpailusarjan eli kultadivisioonan finaalissa Siru Juutisen kasvattama, omistama ja valmentama suomenhevosruuna Morison kohtasi monta Kuninkuusraveihinkin mielivää oritta. Eikä päästänyt yhtäkään ohitseen.

”Joukko läheni uhkaavasti, mutta hienoa että hevonen tsemppasi ykköseksi. Me pikku ruunat puristettiin ja se palkittiin”, ohjastaja Juha Utala veisteli kilpailun jälkeen.

Siru, Juha ja Morison ovat tuttu näky talvikauden voittajakehissä. Tänä vuonna sympaattinen Morison on ehtinyt voittaa jo kuudesti. Seuraavaksi Morison tähtää Finlandia-viikonloppuna Vermossa kilpailtavaan kylmäveristen kansainväliseen Erkon Pokaaliin.

Seinäjoen ravilauantai huipentui kansainväliseen Seinäjoki Raceen. Kilpailuun kutsuttiin yhteensä kymmenen hevosta Suomesta ja Ruotsista. Voittajalle oli tarjolla 70 000 euroa.

Ruotsalaisen Daniel Wäjerstenin valmentama ja ohjastama Borups Victory osallistui kilpailuun jo viime vuonna. Silloin sijoitus oli toinen. Revanssi onnistui ja tänä vuonna kaksikko ylitti maalilinjan ensimmäisenä voittoajalla 12,3.

”Tuntuu tosi hyvältä voittaa ravilähtö ensimmäistä kertaa Suomessa. Viime vuonna hevonen oli hyvä, mutta tänä vuonna se oli vielä parempi. Hevosta on helppo ajaa, se kuuntelee hienosti ohjastajaa. Voitto tuli tänään helposti”, Daniel kehui kilpailun jälkeen.

Ruotsalaisvaljakot veivät kolme kirkkainta palkintosijaa. Suomea edustanut Dozen of Oysters sijoittui neljänneksi ja on Kurri Jari Bokon tapaan kutsuttu Finlandia-Ajoon.

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen