Kaikkien aikojen Suur-Hollola

Lahden Jokimaalla vietetyn kolmipäiväisen ravijuhlan kruunasivat Suur-Hollola-ajot, arvostetut suomalaisen hevoskasvatuksen ja Suomessa syntyneiden hevosten suurkilpailut.

Tänä vuonna päälähdöistä odotettiin jopa kaikkien aikojen tasokkaimpia kilpailuja ja voitot vietiinkin todellisten huippu-urheilusuoritusten jälkeen!

Suur-Hollola-lauantain ensimmäiset voittajat, Sanderson ja Iina Aho, kilpailevat tulevana St Michel -viikonloppuna Mikkelissä lämminveristen raviratsastuksen Suomen mestaruudesta.

Taustaltaan suomalainen Iina tekee menestyksekästä uraa Ruotsissa, mutta ohjasti vasta kaksi viikkoa sitten ensimmäisen voittonsa suomalaisilla kaviourilla.

Valjakko osallistui Lappeen raviradan erikoisuuteen Grand Slamiin, jossa hevoset kilpailevat saman illan aikana sekä kärry- että monté-lähdöissä. Iina ja Sanderson voittivat monté-lähdön sekä kokonaiskilpailun.

Grand Slamin voittoa ovat seuranneet voitot Jokimaan Monté-Tähdessä sekä SM-karsinnassa Kaustisella, joiden myötä Iina ja Sanderson ovat ansaitusti SM-finaalin ennakkosuosikkeja!

Mäkisen perheen silmäterä Viulan Voitto pitää tällä hetkellä kärkipaikkaa vuoden voitokkaimpien hevosten tilastossa. Voitto Suur-Hollola-yleisön edessä oli kauden kymmenes ja jo yhdeksäs perättäinen.

“Tietenkin voihan sitä haaveilla, että josko se nousisi tuonne aivan korkeimmalle tasolle. Tässä hommassa se on kuitenkin aina haaveilua”, valmentaja-ohjastaja Petri Mäkinen toppuuttelee 7-vuotiaaseen oriiseen kohdistuvia odotuksia.

Omistaja Alli Vähäniitty sai Viulan Voiton syntymäpäivälahjaksi puolisonsa Petrin isältä, Juhani Mäkiseltä.

“Olin aika hämmentynyt ja vaati pureskelua, että minusta tulee suomenhevosen omistaja. Voitto on kiltti ja vilkas kaveri, tosi mukava hevonen”, Alli kertoo.

Suuri rakkaus suomenhevosiin ei ehkä vielä ole syttynyt, mutta Voitto on raivannut tiensä aiemmin vain lämminverisiä omistaneen Allin sydämeen.

Lauantain viimeisenä lähtönä kilpailtiin Suur-Hollola-ajon B-finaali, joka oli tarkoitettu hevosille, jotka eivät päässeet karsinnoista mukaan sunnuntain suureen finaaliin.

B-finaalissa loistivat urallaan 27 kertaa voittanut Anything For You ja juuri armeijasta kotiutunut ohjastajalupaus Tuukka Varis.

“Pieni herkistyminen tuli tuossa loppusuoralla. 12-vuotias hevonen, joka on tehnyt näin hienon uran, ja että pääsee ajamaan vielä sellaisen ravilegendan kuin Risto Airaksisen hevosella. Oli se ihan uskomaton fiilis”, ohjastaja Tuukka Varis tunnelmoi.

Anything For You valmistautui kahden kilpailun viikonloppuun muun muassa uimalla ja suolahuoneessa. Omassa Suur-Hollola-karsinnassaan se sijoittui neljänneksi eli jäi nipin napin ulos sunnuntain finaalista.

“Kun tänne lähdettiin tänään, ainoa asia, joka oli varmaa, oli että B-finaaliin me ei osallistuta. Hevonen pääsi kuitenkin tosi helpolla karsinnassa ja nyt me olemme sitten tässä. Se oli selityksittä paras tänään”, hymyili Jaakko Kyrö, joka on kasvattanut ja omistaa hevosen.

Hevonen onkin Jaakolle monella tapaa aivan erityinen.

“Onhan se rikastuttanut elämää – tuonut elämään tosi paljon ihmisiä ja antanut kokemuksia. On ollut tosi raskaitakin hetkiä, mutta se on näyttänyt koko raviurheilun kirjon.”

Viikonlopun ehkä odotetuin kilpailu oli suomenhevosen Suur-Hollola-ajo. Ravikuninkaat Evartti ja Parvelan Retu saivat vastaansa nuoret haastajat, muun muassa Derby-voittajat Wertin ja V.G. Voiton.

V.G. Voitto lähti kilpailuun ennakkosuosikkina, mutta laukkasi tiukassa lähtökiihdytyksessä. Loppusuoralla yleisö pidätti hengitystään, kun 7-vuotias ori ohitti kaikki kilpakumppaninsa.

“Tuntui ihan mahdottomalta menestyä enää edes joten kuten sen jälkeen. Olen monella hevosella ajanut, mutta koskaan en ole tällaista esitystä minkään hevosen kanssa kokenut”, ohjastaja Ari Moilanen ynnäsi ennennäkemätöntä suoritusta voittajahaastattelussa.

V.G. Voittoa hoitaa Kaisa Tamminen

V.G. Voiton ovat kasvattaneet Jukka ja Soile Grönfors, jotka löytyvät myös omistaja Grönfors Training Oy:n takaa. Hevosen valmentamisesta vastaa Seppo Suuronen ja sitä hoitaa Kaisa Tamminen.

“Se yllättää meidät aina positiivisesti. Miten se tänäänkin vain uskomattomasti sieltä tuli. Kyllä se tunnemaailmaa liikuttaa”, Jukka kehui.

“Kyse on huippu hoidosta, huippu valmentajasta ja huippu kuskista. On helppo luottaa heidän ammattitaitoonsa. Kyllä he hallitsevat tämän homman.”

V.G. Voitto on saanut nimensä kasvattaja Jukka Grönforsin isän, tunnetun hevosmiehen ja –kasvattajan Vihtori Grönforsin mukaan. Vihtori käytti kasvattamiensa hevosten nimessä etuliitettä V.G.

“Me jo lopetettiin hevoshomma tässä välillä, mutta niin paljon jäi hevosmiehiä muistoihin, että halusin vähän herättää sitä lähinnä lapsia varten, että on ollut sellainen kuin V.G. ja Vihtori Grönfors. Se oli historian palautusta, mutta sattui vähän turhankin hyvin. Sanotaan, että luoja antoi hyvän hevosen ja siitä me osaamme nyt iloita”, Jukka kertoi.

Lämminveristen Suur-Hollola-ajon finaalissa kohtasivat kiistatta kaksitoista parasta Suomessa syntynyttä lämminveriravuria. Voittajana seppelöitiin jo karsinnassa loistanut Main Stage.

“Manu oli tänään ihan järkyttävän hyvä. Se teki tosi pitkän, sitkeän ja rehellisen kirin, ja voitto oli lopulta yllättävän varma siihen nähden, että tänään me kaikki saimme todistaa yksiä kaikkien aikojen Suur-Hollola-raveja. Nämä päälähdöt olivat niin hienoja, ettei mitään rajaa”, ohjastaja Santtu Raitala hehkutti.

Main Stagen on kasvattanut Sipilän Tila, jonka taustalta löytyy Annamari Sipilä. Hevosen omistaa valmentaja Antti Ojanperän pitkäaikaisista hevosenomistajista koostuva Backstage Stable. Manun hoidosta vastaa Linda Marttinen.

“Tuntuu ihan uskomattoman hienolta. Se on tuntunut ihan mystisen hyvältä ja paransi Kouvolan jälkeen ihan älyttömästi. Olen tiennyt, että tässä on hevonen, jonka kanssa voi voittaa jotain isoakin, mutta sen kanssa ei ole ollut aina helppoa”, Antti Ojanperä kertoi.

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen