Jyväsjärvellä kilpailtiin jääravien Suomen mestaruuksista

Raviurheilu oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana Olympiakomitean SM-viikolla Jyväskylässä. SM-viikko on urheilun monilajitapahtuma, jossa kilpaillaan eri lajien Suomen mestaruuksista. Jääravien Suomen mestaruudet ratkaistiin sunnuntaina 10. maaliskuuta Jyväsjärven jäällä.

Albino King ja Heta Huuskola voittivat lämminveristen montén Suomen mestaruuden

Jääravit ja suoranajot ovat merkittävä osa raviurheilun historiaa, jota jääravien SM-kilpailutkin juhlistivat. Yli puoli metriä paksu jää on hevosille turvallinen ja kimmoisa alusta juosta. Talvella hevosten kenkiin kiinnitetään nastat eli hokit, jotka antavat hyvän pidon sekä kilpailuissa että arjessa kotitallilla.

Päivän aloitti kylmäveristen monté, jonka voittajaksi kiri ylivoimaisesti Varma-Konsti ja Tiia Vehviläinen. 

”Karsintalähtöön tuli alkuun laukka ja se loi jännitystä peliin, mutta sen jälkeen ei ollut hätäpäivää. Toiseen lähtöön hevonen vain paransi menoaan. Se on yleensä sellainen pitkän matkan menijä, ei niin nopea, mutta tänään oikean paikan tullen löytyi vauhtia”, Tiia Vehviläinen kertoi.

”Se on älyttömän hieno hevonen, yrittää aina parhaansa ja sille käy kaikki. Siitä on tullut itselleni lyhyessä ajassa oikein tärkeä kilpakaveri”, Vehviläinen jatkoi.

Vehviläinen kilpaili myös päivän huipentaneessa lämminveristen kärryvaljakkojen finaalissa, jossa vastaan asettui isä Sami Vehviläinen. Finaalin vei kovaa lähtenyt Benjamin Song isä-Samin kanssa Tiian ohjastaman Stick Matchin sortuessa laukkaan. 

”Tiukkaa oli, kovaa lähdettiin. Tiesin, että minulla on salama-avaaja ja saan alussa yliotteen, mutta Tiiakin lähti huolestuttavan kovaa. Hevosella oli varmuuden vuoksi korvissa vedettävät huput ja mietin, että sitä tarvitaan, mutta silloin Tiian hevonen hyppäsi laukalle. Kiva oli voittaa, mutta kaikista kivoin olisi ollut voittaa vain ihan tiukasti”, Sami Vehviläinen nauroi.

Mosso voitti A-kategorian ponien Suomen mestaruuden

Molemmat ohjastajat kehuivat jäärataa ja kilpailun tunnelmaa. 

”Todella hyvältä tuntui, jää on tuttu alusta meille ja me on ajettu lähiseudulla jääraveissa joka talvi ja vähän treenattukin. Oli mahtava päästellä siinä runsaan yleisön edessä”, Vehviläiset kommentoivat.

Jääravit toivat Jyväskylän keskustaan Jyväsjärven jääradalle arviolta 6 000 katsojaa. 

”Raviurheilun juuret ovat jäällä ajettavissa hevoskilpailuissa ja suoranajoissa. Olympiakomitean SM-viikko oli erinomainen hetki kunnioittaa tätä arvokasta perinnettä SM-kilpailujen voimalla. Sekä kilpailijoille että yleisöille tämä oli varmasti elämys”, kertoi iloisesti Killerin raviradan toimitusjohtaja Miika Lähdeniemi.

Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen, Severi Peura