Iivo Niskanen nähdään kolmen hevosen lainaohjastajana Pihtiputaan kesäraveissa – “Tämä on mieleinen harrastus”

Hiihtäjä Iivo Niskanen nähtiin ravien ohjastustehtävissä viimeksi juhannusperjantaina Vieremällä. Vuoden ensimmäinen ja uran viides kilpailu päättyi hienoon kakkossijaan Black and Quickin kanssa. Seuraavan kerran Iivo hyppää ravihevosen kärryille keskiviikkona 12. heinäkuuta Pihtiputaalla. 

Pihtiputaalle Niskanen lähtee lainaohjastajana eli valmentajat saivat vapaasti ilmoittaa hevosia hänen ajettavakseen. Hänen ohjastettavakseen ilmoitettiin kolme hevosta. 

“Jo viime vuonna Raitalan Santtu kysyi, että pääsenkö. Silloin ei sattunut kalenteriin, mutta nyt pääsen lähtemään ja tuli vielä kivasti ajokkejakin. Saa tehtyä hyvän kesäreissun Pihtiputaalle”, Niskanen kertoo. 

Illan ensimmäisessä lähdössä Iivo ohjastaa Antti Ojanperän valmentamaa Suonsilmän Reinoa. Se on uraansa aloitteleva 4-vuotias suomenhevonen, joka on Iivon tavoin kilpaillut vasta viidesti. Niskanen on ohjastanut uransa kaikki aiemmat lähdöt lämminverisillä. 

“Vaikea sanoa minkälaisia saumoja meillä on, mutta eiköhän hevoset ole niin paljon parempia kuin ohjastaja, että kuskista se on kiinni. On mielenkiintoista päästä ajamaan ensimmäistä kertaa kilpaa suomenhevosella. Jonkin verran näytti olevan laukkoja taulussa, mutta valmentaja ainakin on sen verran nimivahva, että eiköhän se hyvä hevonen ole. Kiva lähteä kokeilemaan”, Iivo analysoi. 

Iivo Niskanen on jo pitkään ollut tuttu nimi ravihevosten omistajana, mutta kilpaurheilijalle on ollut luontevaa ottaa myös ohjat omiin käsiin. 

“Tämä on mieleinen harrastus. Olen seurannut lajia pitkään ja kilpaileminen tietysti kiinnostaa. Tämä on mielenkiintoinen laji varsinkin ohjastajana. Siinä on ihan omanlainen jännitys ja lataus ennen kisaa ja kisan aikana”, Niskanen kuvaa raviurheilun viehätystä. 

“Jo muutamassa startissa on oppinut paljon kilpailutilanteesta. Alkaa vähitellen tuntua, että muuttuu rauhallisemmaksi se tilanne ja ehtii ajatella enemmän lähdön aikana. Kilpailun aikana tulee tosi lyhyessä ajassa paljon asioita, joita tulee miettiä. Siinä mielessä se tarjoaa vastapainoa tälle omalle työlle”, hän jatkaa. 

Ensi keskiviikon ohjastustehtäviin lähdetään maltillisin odotuksin.  

“Toivotaan, että tulee järkeviä ajoja ja pystyn tarjoamaan hevosille mahdollisuuden juosta mahdollisimman hyvistä sijoituksista. Yritetään olla mahdollisimman vähän menestyksen esteenä”, Iivo summaa tulevaa ravipäivää.

Pieni Pihtipudas on suuri paikka Suomen ravikartalla. Se on kolminkertaisen Ravikuningas Evartin kotipaikka ja siellä asuu myös viidettä vuotta Suomen raviohjastajaliigaa johtava Santtu Raitala.

Artikkelin kuvat: Juho Hämäläinen