Suomen Hippos selvitti viime elokuisten Kouvolan Kuninkuusravien jälkeen mahdollisia kehitystarpeita perinteiseen Kuninkuuskilpailuun. Tänä vuonna hevosten hyvinvointitarkastusten määrää lisätään ja sunnuntain osakilpailulähtöjen väliä pidennetään. Vuonna 2023 raveissa tehtiin yli 2 100 hyvinvointitarkastusta.
Raviurheilussa hevosten hyvinvoinnin varmistaminen on lähtökohta kaikelle toiminnalle ja eläinten hyvinvointia seurataan tarkasti ravitapahtumissa. Kuninkuusravit on ainutlaatuinen kilpailu, jossa kuninkuus- ja kuningatarkilpailuun osallistuu suomenhevosten parhaimmisto.
Tapahtumaan osallistuvat hevoset ovat huippu-urheilijoita, joiden terveydestä ja hyvinvoinnista pidetään tarkasti huolta. Valmistautuminen kolmen osamatkan kilpailuun on vuosien valmennustyön tulos.
”Hevosten taustalla on vahvaa osaamista siitä, kuinka valmistautuminen tähän kaksipäiväiseen kilpailuun tapahtuu. Kuninkuusravitapahtuma kehittyy vuosi vuodelta ja tänä vuonna hevosten hyvinvointiin kiinnitetään vielä entisestään huomiota lisäämällä hyvinvointitarkastusten määrää ja pidentämällä sunnuntaina osakilpailulähtöjen väliä”, kertoo Suomen Hippoksen raviurheilujohtaja Arto Hytönen.
Ennen Kuninkuusravien pääkilpailujen ensimmäisiä osamatkoja jokaiselle pääkilpailuihin osallistuvalle hevoselle tehdään hyvinvointitarkastukset Suomen Hippoksen eläinlääkäreiden toimesta.
Lisäksi sunnuntaina osamatkojen välissä Suomen Hippoksen eläinlääkärit käyvät hevosten luona ja varmistavat erikseen kaikkien hevosten valmentajilta, että hevosten valmistautuminen, suorittaminen ja palautuminen osamatkojen välillä on sujunut ongelmitta.
Sunnuntaina juostavien kahden osamatkan välistä palautumisaikaa pidennetään, kun niiden väliin lisätään yksi lähtö lämmittely- ja väliaikoineen. Aiemman seurannan mukaan hevoset ovat palautuneet osamatkojen välillä normaalitilanteessa ongelmitta. Muutoksen avulla voidaan kuitenkin vielä osaltaan varmistaa, että palautumisaika on varmasti riittävä.
”Ratkaisu on tehty valmentajia kuunnellen ja siitä näkökulmasta, miten varmistetaan kilpailun turvallisuus ja hevosten hyvä palautuminen eri osalähtöjen välillä”, Hytönen jatkaa.
Yli 2 100 arvottua hyvinvointitarkastusta vuosittain
Kaikissa Suomessa järjestettävissä ravikilpailuissa on aina paikalla kilpailueläinlääkäri avustajineen. Kilpailueläinlääkärin tehtävä on valvoa, että kilpailutapahtuma ei vaaranna hevosten hyvinvointia.
Kilpailueläinlääkäri pitää kirjaa ja raportoi kilpailutapahtumassa hevosten hyvinvointiin vaikuttavista olosuhteista ja tarkastuksista sekä vastaa lääkeainenäytteenotosta. Kilpailueläinlääkäri on myös valmis antamaan hevosille tarvittaessa ensiapua.
Kilpailueläinlääkärin ja avustajien lisäksi hevosten hyvinvointia ja ravikilpailusääntöjen noudattamista tarkkailevat myös ravien valvoja, tuomaristo ja muut toimihenkilöt.
Kuninkuusravitapahtumassa on paikan päällä koko tapahtuman ajan kolme kilpailueläinlääkäriä, useita eläinlääkärin avustajia ja valjakkotarkkailijoita sekä Suomen Hippoksen asiantuntijaeläinlääkärit.
”Hevosten hyvinvointia tarkkaillaan nykyisellään kaikissa ravikilpailuissa sekä varikolla, lämmityksessä että lähdön aikana. Myös tehdyt uudistukset, kuten systemaattinen kilpailueläinlääkärien raportointityökalu sekä arvotut hyvinvointitarkastukset ovat olleet hyviä muutoksia”, Arto Hytönen avaa.
Vuonna 2023 hyvinvointitarkastuksia tehtiin yhteensä 2 121. Niissä tarkistetaan hevosen yleiskunto, suu, kaviot, käytettävät varusteet ja kärryt. Hyvinvointitarkastuksilla halutaan varmistaa hevosten kilpailukuntoisuus ja kaikille turvallinen ravitapahtuma. Tarkastukseen tulevat hevoset arvotaan ravitapahtuman yhteydessä ja tarkastus tehdään ennen kilpailua.
”Sata vuotta täyttäviä Kuninkuusraveja valmistellaan hyvällä sykkeellä ja odotamme viikonlopusta todellista suomenhevosen juhlaa. Taustajoukot tekevät ravihevosten eteen kaikkensa ja hevosten hyvinvoinnin varmistaminen on meille kaiken toiminnan lähtökohta jokaisessa ravilähdössä, niin arkena kuin Kuninkuusraveissakin”, Hytönen muistuttaa.
Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen