Evartista kaikkien aikojen eniten palkintorahaa ansainnut suomenhevonen

Kolminkertainen ravikuningas Evartti rikkoi tänään legendaarisen Vieskerin ennätyksen ja nousi kaikkien aikojen eniten palkintorahaa ansainneeksi suomenhevoseksi voittamalla Ylivieskassa juostun kylmäveristen 2 100 metrin tasoitusajolähdön. 40 metrin takamatkalta kisaan lähtenyt Evartti otti kärjen kiinni viimeisessä kaarteessa ja irtaantui loppusuoralla ohjastajansa Santtu Raitalan kanssa selvään voittoon.

Evartin voittosumma kipusi 3 000 euron ykköspalkinnon myötä 1 156 145 euroon, Vieskerin aikaisemman ennätysvoittosumman ollessa 1 154 422 euroa.

”Jokaiselle suomalaiselle ravi-ihmiselle Viesker on ollut timantti ja rotunsa hienoin edustaja, niin tuntuu uskomattomalle, että käy oikeasti sellainen tuuri, että saa tällaisen hevosen talliin. Mutta Evartin merkitys meidän elämässä on paljon isompi kuin mikään rahasumma”, kertoi voittajahaastattelussa Evartin taustajoukoista hoitaja Jutta Ihalainen, jonka silmäterä Evartti on ollut varsasta asti.

Legendaarinen Viesker piti ennätystä hallussaan yli 20 vuotta. Se voitti vuosina 1993–2004 kilpaillessaan 136 kertaa 169 startistaan ja voitti mm. viisi ravikuninkuutta. Vielä menestystään tärkeämpi oriin merkitys on ollut suomalaiselle ravikansalle, jolle Viesker tarjosi unohtumattomia elämyksiä ja jota ori kosketti syvästi.

Tässä ajassa nyt 13-vuotiaalla Evartilla on ollut vastaavanlainen vaikutus ja sympaattisella hevosella on laaja fanijoukko niin Suomessa kuin Suomen ulkopuolella. Yleisö on seurannut kaksi kertaa vaativasta ähkyleikkauksesta toipuneen Evartin uskomatonta uraa tiiviisti. Ravikuninkuudet ori on voittanut peräkkäin 2020 ja 2021 Seinäjoella sekä 2022 Forssassa. Lisäksi Evartti on voittanut mm. Ruotsin arvostetuimman kylmäverilähdön Elitkampenin vuonna 2023. Urallaan Evartilla on ollut tähän mennessä 125 starttia ja tämänpäiväinen voitto oli oriin sadas totosija.

”Suomenhevosten, ja vielä tällaisten suomenhevosten, merkitys suomalaiselle raviurheilulle on korvaamaton. Ne koskettavat syvästi laajaa joukkoa raviyleisöstä, ovat omia persooniaan ja niiden tarinan seuraaminen tuo urheilun lähelle. On ollut hienoa seurata, miten Evartin laajat taustajoukot ovat eläneet tunteella jokaisen hetken, jonka hevonen on heille tuonut, ja samalla jakaneet nämä tuhansien ja tuhansien fanijoukkojen kanssa”, toimitusjohtaja Minna Mäenpää Suomen Hippoksesta kiittelee.   

Evarttia valmentaa pihtiputaalainen Antti Ojanperä ja hoitaa Jutta Ihalainen. Omistajana on Rovaniemelle rekisteröity hevoskimppa Talli Pajatso ja hevosen on kasvattanut kuortanelainen Olli Sippola.