Ponikypärät-kilpailusarjassa nähtiin nuoria menestyjiä – ”Poni on antanut uskomattomia elämyksiä”

Poniraviurheilijoiden Ponikypärät-kilpailusarjassa seurattiin kesän aikana yhteensä 58 ponivaljakkoa. Valjakot keräsivät touko-elokuun ponilähdöissä pisteitä siten, että kooltaan pienemmiltä A-kategorian ponivaljakoilta huomioitiin kahdeksan parasta sijoitusta ja isommilta B-ponivaljakoilta kuusi. Lisäpisteitä sai Hipposakatemiassa suoritetuista verkkokoulutuksista.

A-kategorian poneissa voiton veivät Amanda Hänninen ja Stenbydal’s Castilla. B-kategorian poneissa ykköseksi ylsivät Iida Vironen ja Hillshead’s Lightning. Voittajat palkitaan seuraavassa Nuorisogaalassa.

Kärkölässä asuva 16-vuotias Iida Vironen on melko tuore poniraviurheilun harrastaja. Ajoluvan hän suoritti jo vuonna 2021, mutta ensimmäiset startit hän ajoi vasta viime vuonna, kun Hillshead’s Lightning tuli kilpailuikään. Raveista Vironen innostui, kun perheen ratsujen lisäksi kotiin tuli lämminverinen ravihevonen, jolla pääsi opettelemaan ajamista. Samoihin aikoihin hän kävi myös Arto Laaksosen ravitallilla ja pääsi mukaan ravimatkoille.

Hillshead’s Lightning ostettiin 1-vuotiaana suoraan sen kasvattajalta Jenni Mäenpäältä. Viroset eivät tuolloin löytäneet Suomen ponimarkkinoilta kilpailuikäistä ponia, joten katseet kääntyivät varsoihin. Iida Vironen onkin nyt kasvanut kilparadoille yhdessä ”Sampan” kanssa.

”Samppaan tuli kiinnitettyä huomiota hyvän suvun takia. Opetin Sampalle kaiken itse ja olemmekin tehneet aikalailla kaiken yhdessä ensimmäistä kertaa. Ensimmäiset ajokerrat ja hiitit, ensimmäinen startti, ensimmäinen voitto. Ollaan kasvettu yhdessä ja opittu tuntemaan toisemme”, Vironen kertaa.

Ponikypärien kilpailuaikana Hillshead’s Lightning voitti neljä lähtöä. Koko kauden aikana se on sijoittunut kolmen parhaan joukkoon seitsemän kertaa. Lähitulevaisuudessa tavoitteena on päästä osallistumaan lahjakkaan ponin kanssa Jokimaalla lokakuussa järjestettävään B-ponien 4-vuotismestaruuteen.

Muutoin harrastaminen koostuu monipuolisesta tekemisestä.

”Samppa tykkää juoksemisesta ja ravaaminen on sille helppoa, se meneekin hienolla tyylillä. Samppa on kiltti monipuolinen poni ja sillä tehdään paljon kaikkea ajamisen lisäksi. Olemme käyneet näyttelyissä, estekisoissa ja vetäneet rekeä. Sillä voi lähteä ratsastaen metsäpoluille tai sänkkärilaukoille”, Vironen kertoo.

A-kategorian poneista Ponikypäriin osallistui yksi tämän vuoden menestyneimmistä ponivaljakoista, Amanda Hänninen ja Stenbydal’s Castilla. Kokonaisuudessaan kausi 2024 on tuonut tähän mennessä huimat 20 voittoa.

”Poni on noussut ihan avoimiin lähtöihin ja antanut uskomattomia elämyksiä. Mieleenpainuvin on ollut ponkkariviikonloppu, lauantaina voitto ja sunnuntaina toinen sija ponikuningatarkilpailun lähdöissä. Se hävisi vain 0,1 sekuntia voittajalle kokonaiskilpailussa”, 11-vuotias Amanda kertoo.

5-vuotias tamma on tuotu Ruotsista Suomeen loppuvuodesta 2019. Stenbydal’s Castilla ostettiin erityisesti siksi, että sen emä Rosenbergs Candy oli aiemmin Hännisen perheen omistuksessa, ja myös se oli hyvä raviponi.

Unelma-lempinimen saaneella Stenbydal’s Castillalla on kaikki hyvän raviponin ominaisuudet.

”Unelma on erittäin energinen luonnostaan. Se tarvitsee paljon aktiviteetteja, tai muuten se tylsistyy ja keksii omaa kivaa, kuten karkailua. Se tykkää vauhdista ja sillä on erinomainen kilpailupää. Lisäksi se on myös hyvä montéponi”, Hänninen luettelee.

Loppuvuoden tavoitteeksi on asetettu Ruotsin 5-vuotismestaruuteen osallistuminen. Tulevaisuuteen Hännisellä on itselleen selkeä tavoite, sillä Kouvolassa asuva nuori poniraviurheilija tunnetaan nimenomaan aktiivisena ohjastajana ja valmentajana.

”Haluan ajaa mahdollisimman paljon poneilla kilpaa ennen hevosiin siirtymistä”, Hänninen toteaa.

Molempia Ponikypärien voittajia yhdistää rakkaus poneihin sekä se, että poniraviurheilu on koko perheen yhteinen harrastus. Virosen perheessä Iidan pikkusiskot ovat innostuneet poniraviurheilusta hänen myötään, ja Amanda Hännisen perheessä puolestaan isosiskot ovat näyttäneet esimerkkiä poniraviurheilun polulle.

”Parasta on ponin kanssa monipuolinen tekeminen ja kun näkee työn tuloksen”, Iida Vironen kertoo poniraviurheilun parhaaksi puoleksi.

Myös Amanda Hänniselle ponien kanssa puuhailu on tärkeää.

”Poniraviurheilussa parasta on ponien kanssa monipuolinen puuhastelu. Ne ovat niin suloisia ponipalleroita, tähtisilmiä ja parhaita kavereita”, hän päättää.