St Michel -vetoihin osallistuva suomenhevosruuna Rojali on Sulinin perheen monipuolinen harrastehevonen. Raviurallaan se ehti kilpailla 157 kertaa ja ansaita muun muassa hopeaa montén Pohjoismaiden mestaruudessa. Sittemmin Rojali on kunnostautunut maatalon perinnetöissä ja osallistunut suomenhevosten työmestaruuskilpailuunkin.
Mikkelin perinteinen St Michel -viikonloppu starttaa perjantaina 18. heinäkuuta vetokilpailulla, jossa seitsemän suomenhevosta ajureineen esittelee suomalaisia työhevosperinteitä.
Yksi kilpailun osallistujista on 20-vuotias suomenhevosruuna Rojali. Alun perin Rojali vuokrattiin pirkkalalaiselle Sulinin perheelle tytär Annan monté- eli raviratsastushevoseksi. Raviuran päätyttyä oli selvää, että Rojali jää taloon, sillä siitä oli tullut äiti Katrin ehdoton suosikki.

Jotain hevosen kanssa haluttiin yhdessä harrastaa. Ratsastus ei ollut Rojalin juttu, mutta perinteisistä maatalon töistä suomenhevonenkin on innostunut.
”Työhevosharrastus ei ollut meille millään tavalla tuttua, mutta ruvettiin hommaamaan noita työhevoskamppeita ja kokeilemaan sitä. Meillä on haravakone, työkärryt ja pieni äes Rojalille ja niitä on kaikkia kokeiltu. Kyllä kun itsellekin on tullut ikää, vaikka on ihan pelkkä raviurheilutausta, on ruvennut kiinnostamaan nuo perinteiset hevosmiestaidot”, isä Tero Sulin kertoo.
Tänä vuonna Rojali osallistui ensimmäistä kertaa suomenhevosten valtakunnalliseen työmestaruuskilpailuun, jossa se sijoittui neljänneksi.
”Meille se oli tosi hieno päivä. Positiivinen kokemus ja menestyttiin yli odotusten. Lähdettiin vaan katsomaan tunnelmaa ja hienosti meni”, Tero iloitsee.
Työmestaruus ratkaistaan 1000 metrin juoksukokeella, 500 metrin käyntikokeella, jossa on 500 kilon kuorma, sekä vetokokeella, jossa vedetään rekeä hiekkaesteessä. Osakokeista parhaan yhteispistemäärän saavuttanut hevonen voittaa SM-tittelin.
”Minun mielestäni eniten se tykkäsi vetää kävelykokeessa niitä työkärryjä. Ja sitten oli hirmu yllätys, kuinka hyvin se pystyi vetämään ja suoriutui teknisesti hienosti vetokokeesta. Sehän veti 800 kiloa ja olisi vetänyt vieläkin, mutta lopetin siihen.”
Työhevoskilpailut jatkuvat Rojalin osalta seuraavaksi perjantaina St Michel -vedoissa. Työmestaruuden ja vetokilpailujen välissä Rojali on nauttinut kesälomasta ja laitumesta.
”Ensin kaksi viikkoa oli ihan täyttä lomaa ja sen jälkeen vaimoni Katri on ajellut vähän kävelyä jarrukärryillä. Ihan eläkehevosen hommia ja pientä kuntoilua eli lihaskunnon ylläpitämistä”, Tero kertoo.

St Michel -vedot ovat osa Mikkelin raviradan kolmipäiväistä St Michel -ravitapahtumaa. Viikonloppu huipentuu sunnuntaina 20.7. kansainväliseen St Michel -ajoon, jonka voittajalle on tänä vuonna tarjolla 70 000 euroa. Vetokisat nähdään raviradalla perjantaina 18.7. klo 16, ennen illan ravien alkua.
”On siellä muutaman kerran tullut yleisössä käytyä ja kyllähän se Varennen juoksu on se, mikä on jäänyt mieleen. Joskus meillä on ollut Eugen Pylvänäisen muistoajossakin perheen hevosia ja ne on jääneet mieleen. Toivottavasti olisi kiva keli ja paljon yleisöä, niin saadaan hyvät ravit ja tapahtuma”, Tero muistelee.
Vuonna 2002 Mikkeliin saapui yli 26 tuhatta katsojaa todistamaan italialaisori Varennen huimaa soolojuoksua, joka päättyi maailmanennätykseen 1.09,3/1609 metriä.

Mistä on kyse?
St Michel -vedot on suomenhevosille rajattu vetokilpailu, jossa hevoset vetävät 100 metrin mittaisella matkalla rekeä, johon lisätään kuormaa kahden 10 metrin pituisen “portaan” välein. Kustakin vedetystä portaasta saa yhden pisteen.
Reen alkupaino on kilpailemattomilla hevosilla 400 kiloa ja kilpailleilla 500 kiloa. Jokaisen porrasparin jälkeen pidetään minuutin mittainen tauko, jonka aikana kuormaa lisätään 50 kiloa. Vahvimmat suomenhevoset vetävät jopa yli 1000 kilon kuormaa.
Eläinlääkäri tarkkailee hevosta koko suorituksen ajan ja kuuntelee tauon aikana hevosen sykkeen, jonka perusteella hevonen luvan jatkaa suoritusta.
Työmestaruuskilpailujen tarkoituksena on suomalaisen hevoskulttuurin, perinteisten hevosmiestaitojen sekä kansallisrotu suomenhevosen monikäyttöisyyden ylläpitäminen ja edistäminen. Vetokoe onkin todellinen hevosmiestaidon taidonnäyte.
👉🏻 Lue lisää St Michel -vedoista
Artikkelin kuvat: Pirje Fager-Pintilä