Kirkkonummelainen Esko Leinonen on aktiivinen raviharrastaja ja hevosenomistaja. Leinonen saattaakin olla aikamme aktiivisin ravikävijä, joka nähdään suurtapahtumien lisäksi raveissa myös lauantaisin ja kesäravitapahtumissa. Leinosta ei tuo ravitapahtumiin työ vaan laaja kiinnostus raviurheiluun.
”Raviurheiluinnostuksestani saan kiittää isääni, jonka matkassa jo pienenä pääsin raveihin. Muitakin sukulaisia oli kiinnostunut raveista ja hevosista, jopa ammattilaisenakin. Se oli pienelle miehelle vientiä ihan alusta alkaen”, muistelee Leinonen.
Raviurheilun kiinnostavuutta lisäsivät aikansa kärkinimet Vonkaus ja Gletser. Hevosen suvut ovatkin kiinnostaneet Leinosta alusta alkaen. Kirjoittamaankin Leinonen kertoo oppineensa kopiomailla hevosen nimiä raviohjelmista.

Ensimmäisen kerran raveissa Leinonen arvelee käyneensä Käpylässä vuonna 1968. Käpylä oli Helsingin vanha ravirata vuosina 1926-1977, jonka paikalla sijaitsee nykyään Käpylän urheilupuisto.
”Vuodesta 1969 alkaen minulla onkin sitten kirjanpito kaikista raveista, joissa olen ollut ja kaikki käsiohjelmatkin tallessa. Niitä on kertynyt aika monta hyllymetriä. Noin 5 500 ravit on tullut eletyksi paikan päällä.”
Mikä sitten Leinosta vetää raveihin paikan päälle kaikkien näiden vuosien jälkeen?
”Aika moni asia. Aina minulla on ollut isoja suosikkeja, joita olen tunteella seurannut, niin hevosten kuin ihmistenkin joukossa. Hevosista Vonkaus ja Gletser olivat ensimmäiset, sitten tuli Uncle Sam ja viime aikojen iso suosikki on ollut Evartti.”
”Kun raveja on pitkään harrastanut, hevosten sukutauluista löytyy tuttuja nimiä aina vaan kauempaa ja kauempaa. On mielenkiintoista seurata, millaisia jälkeläisiä kunkin hetken nimihevoset saavat, kenestä nousee periyttäjä – esimerkiksi Express Duo – ja miten tietyt emälinjat tuottavat sukupolvesta toiseen hyviä ravureita.”
Aktiivisten taustaselvitysten ja tähtien seuraamisen lisäksi Leinonen nostaa myös raviurheilun yhteisöllisyyden osaksi harrastamisen mielekkyyttä.
”Mitä vanhemmaksi on tullut, sitä tärkeämpää raveissa on niiden tarjoama sosiaalisuus. Vuosien varrella ravituttujen joukko on kasvanut suureksi, ja monesti jossakin lähdössä on useampia tuttujen omistamia hevosia.”

Leinosen ravi-innostus ylettyy myös kesäravitapahtumiin ja Leinonen onkin vieraillut lähes kaikilla Suomen 25 kesäraviradalla. Käymättä ovat enää Sodankylä ja vuonna 2025 kesäratojen joukkoon noussut Savonlinna.
”Kesälle 2025 on suunnitelmissa bongata Savonlinna, jos vaan samaan aikaan Forssan 75-raveissa ei ole kimppahevosiani mukana. Viime kesälle bongauksia osui kaksi, vanha Härmän rata ja Kannus. Idyllisiä ja omaleimaisia paikkoja kumpikin. Kesärutiininomaisesti käyn myös Riihimäellä, Loviisassa, Härmän Powerparkissa, Kauhavalla, Pihtiputaalla ja Jämsässä.”
Aktiiviselle ravikävijälle kesäravit ovat idyllisiä vanhan ajan maalaisraveja, joissa tunnelma on usein omaa luokkaansa. Tapahtuman lisäksi mieleen painuvat usein ihmiset ja ravireissut tapahtumapaikalle.
”Eksoottisimmasta päästä on varmasti toissakesän bongausturnee Kurtakon kesäraveihin. Kaustisen raveista lähdettiin ravikaverini kanssa kohti pohjoista. Kurtakkoon osui mainio kesä sää ja Tapio Perttusen ohjastajauran juhlintaa. Väkeäkin oli mukavasti, kesäravien tyyliin”

Leinonen raviharrastus ei rajoitus ainoastaan raveissa käymiseen vaan hän on myös aktiivinen hevosenomistaja. Osuuksia on ollut muun muassa derbysankari Mascate Matchista ja kuningatarkakkosesta Ciiran Tähdestä. Tällä hetkellä Leinosella on osuuksia kaikkiaan 18 hevosesta.
”Periaatteenani on kerätä enemmän määrää kuin omistuksen syvyyttä eli enimmilläänkin omistusosuuteni on kymmenen prosenttia, valtaosiltaan vähän tai paljonkin sen alle. Omistukseni painottuvat tällä hetkellä varsoihin, kimppahevosistani on 2–3-vuotiaita on kolmetoista.”
Hevosenomistamisessa Leinosta kiehtoo se, että pienelläkin osuudella pääsee mukaan hevosen elämään. Varsinkin, kun on varsasta asti mukana kimpassa, pääsee näkemään varsojen opettamista ja valmennuksen ensiaskelia. Kaikki huipentuu sitten pitkän työn jälkeen kilpailutapahtumaan, jota saa jännittää ja odottaa monta päivää etukäteen.
”Vaikka kyse on kimppahevosesta, kilpailu jännittää aina ja jännittämisen bonus on, että sen voi tehdä yhdessä samanhenkisten kanssa”, summaa Leinonen.
Erityisen hyvillä mielen Leinonen muistelee Raviliigoja, joita hän piti erityisen hyvänä sisäänheittäjä hevosenomistajuuteen. Aikanaan Leinonen osti molemmille kierroksille osuuksia yli puolista hevosista. Joukkoon osui myös yksi ylitse muiden, Mascate Match.
”Sen kanssa siten koettiinkin ainutlaatuinen menestystarina. Oltiin muun muassa Suuren Suomalaisen Derbyn voittajakehässä – vieläpä Pekka Korven kanssa! Massin osaomistajana olen edelleen, samoin sen varsojen”, kertoo Leinonen.
Mascate Match pysyykin Leinosen muistoissa lyömättömänä elämänhevosena sen tarjoamien kokemusten ansiosta. Kärkeen nousevat myös Seinäjoen 2021 kuninkungatarkilpailussa toiseksi sijoittunut Ciiran Tähti ja tämän hetken menestystoivo Tatuari, josta odotetaan ykköstason hevosta.

Kovana ravikävijä Leinonen on tietenkin vieraillut myös suomalaisen raviurheilun päätapahtumassa Kuninkuusraveissa. Vuoden 2025 Kuninkuusravit ravataan Oulussa ja Leinonen on tietenkin suuntaamassa tapahtumaan paikan päälle. Kyseessä ovat Leinosen 56. Kuninkuusravit ja viidennet Oulussa koetut ravit.
”Omassa arvostuksessani Kuninkuusravit ovat ylivoimainen tapahtuma. Vaikka vuodenkiertooni kuuluukin jokseenkin kaikkien suurkilpailujen kokeminen paikan päällä, Kunkkarit vaan ovat säilyneet ykkösenä. Niillä on pitkä historia ja niiden merkitys suomenhevoselle on valtavan suuri. Tapahtumaa on myös kehitetty pieteetillä vuosien varrella, tärkeitä perinteitä arvostaen, mutta kuitenkin niitä nykyaikaan soveltaen. Ja Kunkkareissa ovat kaikki!”
”Kunkkariputkeni ei kyllä ole katkeamassa näköpiirissä olevien vuosien aikana”, naurahtaa Leinonen.
Hyviä muistoja liittyy myös Kuninkuusraveihin.
”Ykkösenä varmasti ovat Seinäjoen Kuninkuusravit 1975. Isäni omistama Nätti voitti toisen tammojen 2000 metrin matkan ja voitti siinä myös seuraavana päivän kruunatun kuningattaren, Tarja-Tuulikin. Evartin ja Santtu Raitalan ensimmäinen kuninkuus Seinäjoella 2020 on hieno muisto, samoin Ciiran Tähden kakkossija kuningatarkisassa vuonna 2021, sekin Seinäjoella. Hienoja muistoja on toki muiltakin vuosilta ja kisapaikoilta.”

Raviurheilu tarjoaa jännitystä ja unohtumattomia elämyksiä vauhdikkaan urheilulajin parissa. Ravikilpailuja järjestetään ympäri maata 361 päivänä vuodessa.
👉🏻 Tutustu raviurheiluun ja katso kuukauden päätapahtumat
Kesäraveissa luvassa on leppoisaa vanhan ajan maalaisravitunnelmaa ja hevosten ravatessa ohi aivan kosketusetäisyydeltä tuntee tantereen tömisevän jalkojen alla. Kesäraveissa hevosten lisäksi saa nauttia upeasta tunnelmasta, kesän herkuista ja törmää siellä todennäköisesti paikallisiin tuttuihin. Kesäravit ovatkin oiva paikka lähteä tutustumaan raviurheiluun matalalla kynnyksellä.
Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen