Saarijärven shamaaninakin tunnettu Jouko Tarvainen tuo Jyväskylän kuningatarkilpailuun silmäteränsä Disainin. 12-vuotias tamma on yksi kilpailun ensikertalaisista.
“Kun sitä on edellisinä vuosina monesti kysytty minulta, että hevonen kuuluisi kilpailuun, niin ajattelin, ettei hevonen kuulu sinne siinä vaiheessa”, Tarvainen pohtii.
“Mutta nyt kun tuota ikää on tullut, ja kun se kumminkin on osoittanut, että se noiden isojenkin tyttöjen porukassa pysyy, ja sitten vielä, kun on kotikenttäetu, niin ilman muuta meillä oli jo talvella päätavoite, että pyrittäisiin mukaan.”
Valmistautumisessa luotetaan tuttuihin rutiineihin, joihin kuuluu muun muassa uintia ja saunomista. Jyväskylän Killeri on kaksikon kotirata, joten virkeänä tammana tunnettu Disain pääsee väliyöksi kotitalliin latautumaan.
“Disain ei rauhoitu kuin haudassa”, Tarvainen nauraa.
“Annetaan tytön nautiskella. Uidaan, vähän ratsastetaan ja käytetään saunassa ja infrapunalamppujen alla. Me päästään kotiin yöksi ja uittamaan ja tekemään taikoja sitten väliyönä tutuissa paikoissa.”
Saunamies kuninkaallisten takaa
Hevosen saunottamisesta Tarvaisella on pitkä kokemus – jo hänen ravikuninkaaksi ohjastamansa Patrikin Muisto saunoi.
“Patrikin Muisto teki rataennätyksen silloin Lappeenrannassa. Edellinen oli 28 vuotta vanha ja sen teki Kaarlo Partanen Vieterillä. Saunamies hänkin”, Tarvainen muistelee.
Suurta yleisöä hevosen saunottaminen kiehtoo, mutta Tarvaiselle asia on jo arkinen.
“Pappani oli kova hevosmies aikoinaan. Hän laitteli silloin sellaisia hevosia, joita oli väärin käsitelty, ja hoiti niitä saunottamalla. Pappa sanoi, että jos haluat pitää hevosen terveenä ja hyvävointisena, sitä pitää saunottaa.”
“Kun sitten aloin tehdä 90-luvulla tätä hevosten lihashuoltoa, rakensin saunan. Saunominen vaikuttaa hevoseen kuten ihmiseenkin. Lämmön vaikutuksesta aineenvaihdunta lisääntyy, verenkierto lisääntyy ja verisuonet laajenevat. Ja mieli rauhoittuu. Kun löylyveteen vielä lisätään suolaa, se puhdistaa vielä hengityselimiä.”
Saunominen kuuluu Disainin valmennusohjelmaan ympäri vuoden.
“Noin neljä päivää ennen kilpailua käytetään yleensä saunassa. Sitten tietysti talviaikaan, kun on pohjakuntokausi, niin sitten harvemmin. Noin kahden viikon välein keskimäärin.”
Personal trainerina Kari Vepsä
Disainilla on kuningatarkilpailuun yllättävä valttikortti – tamman mentaalisesta hyvinvoinnista vastaa lännenratsastaja ja hevosten kouluttaja Kari Vepsä.
“Innostuin jo 25 vuotta sitten Vepsän menetelmästä, miten hän saa hevoset toimimaan ja yhteistyökumppaniksi”, Tarvainen taustoittaa yhteistyötä.
Vepsä saapuu Disainin mukana Kuninkuusraveihin. Hevosmiesten yhteistyössä kohtaavat eri hevosurheilun muodot.
“Olen aina sanonut, että sillä ei ole mitään väliä mitä hevosen kanssa ihminen touhuaa, mutta yhteistyöhön ja ymmärrykseen pitää päästä. Ympäri maapalloa löytyy vaikka minkälaista hevoskuiskaajaa, jos haluaa tietoa. Ja sitten kun muistelee meidän papan neuvoja ja yhdistelee niitä”, Tarvainen avaa omaa filosofiaansa.
Tarvaisen kotitilalla Saarijärvellä harjoitetaan myös pienimuotoista hevoskasvatusta. Tänä vuonna varsoja on syntynyt neljä.
“Pappa esimerkiksi sanoi aina, että jos haluat juoksijan, opettaminen pitää aloittaa, kun varsan on vielä tamman mahassa. Ja Karilta kysyin kanssa, että missä vaiheessa se hevonen pitäisi sitten alkaa opettaa ihmisiin, niin Karikin sanoi, että ihan heti kun varsa syntyy.”
“Kaikista varsoista on kasvanut ihmiseen positiivisesti suhtautuvia. Neljä päivää vanha varsa tulee tähän aidalle uteliaasti heti, kun menen luo.”
Hieno ja pitkäikäinen kilpahevonen – “suomenhevonen on niin mahtava ja kestävä”
Elämäntyönsä raviurheilun parissa Tarvainen on tehnyt juuri suomenhevosten kanssa. Tällä hetkellä hänen valmennuslistallaan on viisi suomenhevosta, joista 16 kertaa voittanut ja 63 000 euroa tienannut Disain on menestynein.
Muiden suomenhevosihmisten tapaan myös Tarvaiselle Kuninkuusraveilla on erityisen suuri merkitys.
“Se on nimenomaan se piste iin päälle. Muistan, kun Tupamäen Risto sanoi aikoinaan, voittaessaan Ujalla ravikuningattaren tittelin, että hän on saavuttanut nyt raviurheilussa kaiken mitä voi. Se oli mahtavasti sanottu.”
“Olen sitä miettinyt, että kilpailussa tulee osaksi historiaa ja jää sinne iäksi. Siitä kaikki suomenhevosihmiset haaveilevat.“
Kuninkuusravien pääkilpailuihin osallistumista Tarvainen kuitenkin toppuuttelee nuorten hevosten kanssa.
“Kyllähän se on kova kisa nuorille tammoille vallankin, ja miksei orillekin, kun sinä ajetaan kuitenkin yhteensä se noin 7 kilometriä. Kyllähän se kysyy fyysistä kuntoa, mutta kyllä se myös kysyy päätä.”
“Sitä ei moni ymmärrä, vaan ajatellaan, että tärkeintä on päästä mukaan kahdentoista parhaan tamman joukkoon. Mutta liian nuorena ei pidä lähteä. Suomenhevonen on niin mahtava ja kestävä. Sillä voi ajaa vaikka 10 vuotta putkeen kilpaa, kun uran suunnittelee hyvin.”
Artikkelin kuvat: Maisa Hyttinen